Szigetköz túra

A számtalan zátony és sziget közt szerteágazó tiszta vízfolyás, a sok zuhatag, a változatos vizijáratok szövevénye, az erdők, a belső tavak, az itt élő erdei és vízi állatok mindenütt fellelhető nyomai egyedülállóan izgalmassá teszik ezeket a barangolásokat.

A túráról

A hazai vizek közül minket elsősorban a Szigetközi ártér varázsol el, amely Európa egyik legjobb evezős túra helyszíne. A számtalan zátony és sziget közt szerteágazó tiszta vízfolyás, a sok zuhatag, a változatos vizijáratok szövevénye, az erdők, a belső tavak, az itt élő erdei és vízi állatok mindenütt fellelhető nyomai egyedülállóan izgalmassá teszik ezeket a barangolásokat.
Ezek a felfedező kalandozások a régi Duna meder és a Szigetköz lakott területének határát jelentő nagy árvízvédelmi töltés között elterülő szigetek vadregényes világában zajlanak. Csapatunk 1996-ban elsőként kezdte meg túráztatást az újraélesztett szigetközi ártérben.

Galéria

Mitől más az Ahoj túra szigetközben?


A kenutúrák állandó velejárója a borulás, vagy legalábbis annak tudata. Ez sokak számára beárnyékolja az itt töltött vakációt. A kis gyermekekkel érkezők, az idősebbek, vagy akik egyszerűen tartanak a borulástól, a hideg víztől, a váratlan kellemetlenségtől, azoknak kíváló megoldást nyújtanak vízi túrázásra 6 személyes vadvízi gumicsónakjaink. Felejthetetlen élmény az erdei lombok alatt hangtalanul sodródó csónakból megpillantani a kárókatonákat, a szürkegémeket, vagy akár egy előttünk átúszó szarvascsordát.
A nyári melegben szeretnél menet közben a vízbe ugrálni? A pihenőknél hajót borítani? A mi raftjainkkal ez sem okoz problémát. Felhőtlenül szórakozhatunk a zúgókon és a nyugodt szakaszokon egyaránt. Csónakjaink kialakítása nem akadályozza a kalandosabb vízi barangolásokat, relatív kis súlya és rugalmassága egyszerűsíti az esetleges átemeléseket.

Túráinkat a Dunakiliti kempingből indítjuk.
A programot a résztvevők összetételétől és erőnlététől függően alakítjuk ki, többféle bejáratott túraútvonallal várjuk a jelentkezőket. Mód van csillagtúra bejárására, de megoldható a kizárólag folyásirányba tartó útvonal bejárása is a kiszállóhelyről történő visszaszállítással. A hajón és a túravezetésen túl a túra időtartamára a napi holmi számára hajónként egy vízhatlan zsákot biztosítunk, személyenként evezőt, mentőmellényt, rossz idő esetén esődzsekit adunk. A vízi labirintusok bejárásához minden esetben tapasztalt túravezetőt biztosítunk, aki a komplett lebonyolításért felel.

A hétvégi programokon Dunakilitin a Szigetköz legjobban felszerelt kempingje büfével várja a túrázókat. Itt tábortüzes esték zárhatják a napot. Akik komolyabb szállásra vágynak azoknak 2-3 csillagos szállásokat tudunk ajánlani túraútvonalaink pár kilométeres körzetében. A közelben kellemes kiskocsmák, hangulatos éttermek várják a betérőket. Túráink elsősorban szombat-vasárnapi bonyolítással zajlanak. Mivel nem feltétlenül kell fürdenünk a folyóban, rügyfakadástól lombhullásig szervezzük túráinkat.

A 15 fő feletti csapatokat egyedi ajánlatokkal várjuk!

Részletek a túráról

A túraprogram1. Szombat:

Találkozó 09.30.-kor Dunakiliti Vadvíz kempingben. Üdvözlés és létszám ellenőrzés, majd kiosztásra kerülnek az evezők, mentőmellények, rossz idő esetén esődzsekik. Ezt követően összeállítjuk a hajók legénységét, kiválasztjuk a kormányosokat. Egy oktatás keretében bemutatjuk az alapvető fogásokat, az evezés technikát. A part közelében történő gyakorlás során gyorsan elsajátítható az itt szükséges tudásszint. KB: 10-11 óra körül indul csillagtúránk az ördögszigetek irányába, majd Doborgaz sziget felé. Az időjárás függvényében fürdésekkel tarkított túrán evezünk a keskeny vizijáratoktól kezdve a széles víztükrön át, a nádastól az ártéri erdőig minden jellemző szakaszon. Útközben Doborgazszigeten betérhetünk a helyi kocsmába, illetve hosszabb pihenő esetén éttermi ebéd is mód nyílik.
Innen további csorgást követően átemelésekkel visszajutunk az egyik főágba, ahol egy kb:40 perces evezéssel zárjuk a túrát. A túra kb: 16 órakor fejeződik be. Délutáni programként a kempingben tábortűz, sütés-főzés, canopy pálya, falmászási lehetőség, csocsó, lengőteke, büfé stb. a kempingben. Kis kirándulással megtekinthető a Dunakiliti duzzasztómű és a régi Duna mederben a fenékküszöb. Táborozás Dunakilitin, vagy este 10 perces autózás a szállásra.

2. Vasárnap:

Találkozó Dunakilitin 09.30-kor. Az autókkal transzfer végrehajtása, azaz a kiszállónál leparkolás, majd egy kocsival a sofőrök visszafuvarozása. Ezen a napon egy teljesen új útvonalon evezünk. A változatos kanyargós erdei ágak után egy kis belső tavon evezünk át, majd egy átemelés után egy csárdánál kötünk ki, ahol befejezhetjük a túránkat. Itt válogathatunk a helyi halételek közül és kipihenhetjük a fáradalmakat.

A 15 fő feletti csapatokat egyedi ajánlatokkal várjuk!

Utazás

Utazás:
www.utazasinfo.hu

Egyénileg történik, a legcélszerűbb személyautóval Budapestről az M1-esen Mosonmagyaróvárig, innen 15 perc alatt Dunakilitibe juthatunk. A faluban a Gyümölcs utcán végig haladva egy betonúton 3km után érünk a Duzzasztóműhöz, ahol a sorompón áthaladva már látható a kemping.

viamichelin.com
sielok.hu/utvonalterv

Az evezős túrákat egyrészt csillagtúrával (a kezdési és befejezési pont ugyanaz), másrészt pedig úgy bonyolítjuk, hogy a résztvevők saját autóikat minden nap az aktuális kiszálló helyre viszik, majd a sofőröket egy autó visszaviszi. A túra végeztével a vízen leérkező csapat megérkezését követően lehozzuk a fent maradt autót.

Szállás

A szállás megszervezésében igény szerint információ formájában segítséget nyújtunk. A kempingen túl 2-3 csillagos kategóriában található szállás pár kilóméteres körzetben Dunakilitin és Dunaszigeten. A kemping kivételével előre foglalás szükséges telefonon vagy írásban.

Mobil használat, térerő

Az országos átlagnak megfelelő, de többször váltakozik a magyar és szlovák szolgáltató.

Éttermek, boltok

Dunakilitin és Dunaszigeten minden beszerezhető ami szükséges.

A raftinghoz cégünk biztosítja

2 személyes felfújható vadvízi kajakokat és kenukat, illetve 7 személyes raftot használunk a vízállás függvényében. . A túrázóknak kajakos túravezetők irányítása mellett önállóan kell evezniük a 2 személyes hajókban, a rafthoz profi kormányost biztosítunk.

A résztvevők egyéni felszerelése

A zúgókon való biztonságos lejutás és a kényelem érdekében hat személyes felfújható vadvízi hajókat használunk. Személyenként evezőket, mentőmellényeket, rossz időben eső dzsekit biztosítunk. Hajónként biztosítunk továbbá 1-1db vízhatlan zsákot a legénység napi holmijának csomagolására.

A rafting túradíj tartalmazza

A mellékelt Ahoj Részvételi Feltételek alapján a helyszíni lebonyolítást, az oktatást és túravezetést, a szükséges felszerelések szállítási és használati díját (hajók, evezők, személyenként méretre neoprén ruha, dzseki, csizma, védősisak, mentőmellény).

A rafting túradíj nem tartalmazza

Az étkezést, utazást, szállást, biztosítást.

Rafting transfer

A túrákat a csillagtúrákon kívül úgy bonyolítjuk, hogy a résztvevők saját autóikat minden nap az aktuális táborhelyre viszik, egy autó pedig a sofőröket viszi vissza a starthelyre. Így egyszerűen megoldható a privát felszerelés csomagolása és tárolása.

JELENTKEZÉS

Tudtad?

  • A bős-nagymarosi vízlépcső megépítését a ’90-es évek elején leállították. Ezután 5 év szárazság következett a Szigetközben.  • ’96 őszén vízpótlással kezdték meg a kármentést és ennek során alakították ki a Felső-Szigetköz ma is látható egyedülálló vízivilágát.