Vízesés túráink

Ezt a különösebb veszélyek néküli túrát a vizek és a víz alakította természeti szépségek szerelmeseinek, baráti társaságoknak, munkahelyi közösségeknek, családoknak ajánljuk.

A túráról

Ezt a különösebb veszélyek néküli túrát a vizek és a víz alakította természeti szépségek szerelmeseinek, baráti társaságoknak, munkahelyi közösségeknek, családoknak ajánljuk. A végtelen erdők mélyén, szikla kanyonokban és meredek völgyekben kanyarog ez a csodás folyó, amelyet a háború nyomait máig viselő elhagyott tanyák közt utazva érünk el.
Hat személyes felfújható raftjainkat a vízesések megközelítésére és nem feltétlenül azok leküzdésére használjuk. A vízeséseket a sűrű erdők között szelíd folyószakaszok kötik össze, a tiszta mély vízben akár búvárszemüvegen át is csodálhatjuk a látnivalókat.

Az ugrások mellett valamennyi vízeséses mellett lehetőség van a lemászásra is, de kár kihagyni a leugrásokat és a vízfal mögötti mókázásokat.

Galéria

A 15 fő feletti csoportokat egyedi ajánlatokkal várjuk!
 
 

Részletek a túráról

Turnusok

Vízesés rafting túráink május közepe és szeptember közepe közötti időszakban kerülnek szervezésre.
Gyakorlattal és helyismerettel rendelkező túravezetőt biztosítunk, aki felelős a szervezésért és a komplett lebonyolításért.

Utazás

Utazás: A résztvevők saját szervezésében, személygépkocsival célszerű.
Az Európai Únió tagjaként Horvátországba is egyszerűbb lesz a belépés, bár az útlevél ellenőrzés első lépésben nem szűnik meg.
Ennek a túrának óriási előnye a relatív kis távolság, a gyors közlekedés mivel az utolsó 40-60 km kivételével végig autópályán haladhatunk.

A távolság Letenyétől: Kb: 240 Km, tiszta menetidő: 2,5-3 óra. Az útvonal: Az M7-es autópályán Zágráb felé tartunk, majd Rijeka/Split felé haladunk tovább.
A sátorozáson túli szállások általában Slunjban vannak, ide a legegyszerűbb út ha Karlovácnál hajtunk le az autópályáról és a Plitvice táblát követjük. A lehajtótól kb: 55 km múlva érünk Slunj városába.

Innen a táborhely: Slunj centruma után Josipdol felé kb: 25 km-re egy szerpentin után a Mreznica völgyében a híd előtt közvetlenül balra hajtva egy kavicsos úton 300 m-re találjuk a táborhelyet.

A táborhely direktben, az autópályáról Ogulinnál lehajtva Josipdolba érve a 23-as úton Karlovác felé fordulunk, majd Skradnik települést elhagyva jobbra, Kukaca falucska (ez nincs a térképeken) felé Slunj irányában hajtunk le innen.

Ezen a kis egysávos festetlen, rejtélyes úton Kamenica Skrad, majd Trzic Tounski falvacskákon áthajtva egy rövid szerpentin után a Mreznica folyó hídján áthaladva a híd után közvetlenül jobbra kell lekanyarodni. Az aszfalt út itt kavicsosra vált, 300 méterre találjuk a táborhelyet.

Szállás

A legcélszerűbb a romantikus Slunjban található olcsó szállások valamelyikében megszállni.

A Rastoke közelében magánházaknál és akis panziókban esetlegesen mindig van hely pár főre. Nagyobb csoportoknak javasolt az előzetes foglalás, melyhez információ formájában segítséget nyújtunk, 15 Euro/fő/éjszaka ár körül zuhanyzós szobás elhelyezés már elérhető.

A vízparti táborozást az idilli környezet és a fürdésre alkalmas kristálytiszta víz nagyon kellemessé teszi. A rendezettség ellenére ez Robinzon kempinget jelent mivel csak mobil wc van, vizes blokk nincsen. A táborhelyi díj 10 Euro/fő/éjszaka, melyet a résztvevőknek a helyszínen kell fizetni. A szállás megszervezésében igény szerint információ formájában segítséget nyújtunk.

Szombati program

Találkozás a panziós szállást választókkal általában 09.30-kor Slunj központjában, a Pansion Park parkolójában. Ez a buszpályaudvarral szemben van, a parkoló az épület háta mögött. A táborhelyen sátorozókkal a találkozó 10.00-kor a vízparton.

A névsor és létszámegyeztetés után kerül sor a felszerelés kiosztására az előzetes adatközlés alapján névreszóló csomagolásban, a megfelelő méretben adjuk át a neoprén ruhát és csizmát, amelyet higiéniai okokból csak a másnapi túra befejezését követően kérünk vissza. A hajók beosztása, a mentőmellény, sisak és evezők kiosztása után az autókat elvisszük az aznapi kiszállóhelyre, majd a sofőröket egy kocsi visszahozza.

Egy kezdő fürdés után oktatás következik, ahol mindenki elsajátíthatja a szükséges ismereteket az evezésről, kormányzásról, mentésről stb. Ez a szakasz nyugodt evezéssel kezdődik, mialatt több lehetőség adódik, hogy akár búvárszemüveggel csodáljuk meg a víz alatti világot. A hűvös tiszta vízben kipróbáljuk védőfelszereléseinket, vidám fürdőzésekkel sütkérező teknősök, pisztrángok és madarak között haladunk a lassú sodrásban.

Sűrű erdők és magas sziklafalak közt haladva mély állóvizek és mesebeli színek köszöntenek minket. Útközben jó esetben hajóval is leugrathatunk egy kb. 2 m magas vízesésen, majd a szakasz végén egy öreg vízmalom mellett az legnagyobb szintkülönbséget küzdi le a folyó.

Vasárnapi program

Találkozás 09 órakor az előző napi starthelyen, ami az aznapi szakasz befejezési pontja. Innen a csapat együtt autókkal elutazik a beszállóhelyre, majd a kocsikat vissza visszük a kiszálláshoz. A sofőrszállítás után indul az evezés.

A starthelyen lévő vízesésrendszer mellett egyből mód nyílik, hogy a bátrabbak vagy az éppen nyiladozók egy 4 m-es ugrással vessék magukat a kristálytiszta vízbe. Itt újra kialakítjuk a raft hajók legénységét, át ismételjük az ide szükséges evezés és mentéstechnikát. A vidám indulás után nem sokkal a folyó legmagasabb, 8 m-es vizes rendszere következik.

Itt a kikötést követően általában hatalmas adrenalin buli kerekedik vízbeugrálásokkal, fürdésekkel. A vízállástól függően a legnagyobb vízesés takarta sziklajáratban természetes csúszdát találunk. Mindenki alaposan megismerheti a vízesések létrehozta természetes gátak felépítését. Mód nyílik ezek alá bejutnunk, a vízfátyol alól kitekintve elmélkedhetünk dolgainkon. Továbbhaladva szelíd vízen evezünk, majd több kisebb vízesés és medence után következik a kanyon.

A sziklafalak között folyó két komolyabb szintkülönbségen zúdul le. Itt a kikötéseket követően a hajókat ledobjuk, illetve a vízállás függvényében az egyik vízesésen le is evezhetünk. Ez után néhány zúgón át érünk a már ismert kiszálló helyünkre. A túra hossza kb: 3-4 óra. A felszerelések leadása után tovább utazás, vagy hazaindulás.

Kiegészítő lehetőségek csoportok számára: Előre egyeztetéssel nagyobb csoportok, munkahelyi közösségek számára a normál hétvégi túrákon kívül 4+1 napos túra lehetőség is elérhető ajánlatkérés alapján.

A 15 fő feletti csoportokat egyedi ajánlatokkal várjuk!

Csoportok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek számára Vízesés túránkat négy napos időtartammal is megszervezzük külön kérés alapján.

Az időjárás

Ezen a vidéken általában igen meleg és száraz a nyár, váratlan gyors záporok azonban előfordulhatnak. A ki és beszállóhelynek használt táborozó helyen a folyó kellemes hűsítést biztosít, éjszaka azonban emiatt igen hideg is lehet. A sátorozást választók készüljenek fel, hogy bármilyen forró is a nappal, az éjszaka meglepetést okozhat, meleg hálózsákot hozzanak.

Pénznem, bankkártya

Hivatalos fizetőeszköz a Kuna, sok helyen Eurot is elfogadnak, de az előre egyeztetett költségeken (pl. szállás) kívül sosem követhető pontosan az árfolyam a visszajáró miatt. Legkésőbb a határon ajánlott valamennyit váltani, vagy bankomatból kivenni.

A benzinkutakon és a nagyobb éttermekben, boltokban, mindenütt használhatóak. A túránkhoz kapcsolódóan Slunjban van ATM, a szállást csak kevés helyen lehet fizetni kártyával.

Napi árfolyam: www.napiarfolyam.hu

Mobil használat, térerő

Általában jó a lefedettség, de a rafting helyszínen a folyóvölgyben gyakorlatilag nincsen mobil elérhetőség, emiatt csak az egyeztetett időpontokban tudunk telefonon kommunikálni.

Közbiztonság

Általában megfelelő, eddig nem volt problémánk sem a táborhelyen sem pedig Slunjban a szállásokon. A rendőrök szigorúak, nem korruptak.

Éttermek, boltok

Slunjban több pékség, kis boltok, egy Sparhoz hasonló áruház, több étterem, büfé, kávézó található. Az árak a hazainál jóval magasabbak. A táborhelyen semmiféle ellátás sincs, mindent vinni kell. A túra utánra előre egyeztetéssel elérhető a helyiek szervezésében egy kiváló és bőséges grill parti a folyópartra 14-15 Euro/fő áron.

A raftinghoz cégünk biztosítja

Általában 2 és 6 személyes felfújható raftokat használunk a túrákon. Itt a túrázókat megtanítjuk a helyben szükséges szintű evezés technikára, a túravezetők külső irányítása mellett önállóan kell evezniük. KÉP

A résztvevők egyéni felszerelése

Személyenként névre szóló csomagolásban méretre előkészített neoprén ruhát és csizmát adunk át az első evezéskor, amely a használat után higiéniai okból a résztvevőnél marad és csak a második evezős program után kell leadni. Ezen kívül védősisakot és vadvízi mentőmellényt biztosítunk. A résztvevők részéről fürdőruha szükséges és a napfény elleni védekezés. Kipróbálható búvárszemüveg és békatalp használata a mély, tisztavizű medencékben

A rafting túradíj tartalmazza

A mellékelt Ahoj Részvételi Feltételek alapján a helyszíni lebonyolítást, az oktatást és túravezetést, a szükséges felszerelések szállítási és használati díját (hajók, evezők, személyenként méretre neoprén ruha, dzseki, csizma, védősisak, mentőmellény).

A rafting túradíj nem tartalmazza

Az étkezést, utazást, szállást, biztosítást.

Rafting transfer

Túráink során a résztvevők irányításunkkal saját autóikat elviszik a kiszállóhelyekre a száraz ruháikkal együtt, azokat itt hagyjuk, majd a sofőröket egy kocsi visszaszállítja a beszállóhelyre. A túra végeztével a start helyen hagyott autóért visszamegyünk.

JELENTKEZÉS

Részvételi feltételek

A részvétel feltétele az alapvető mozgás koordinációs készség megléte és az úszástudás. Nyugodt, szinte álló vízen evezünk a vízesések között. A kikötéseket követően ledobjuk a hajókat, vagy esetenként leevezünk. Vérmérséklettől függően mindenki részt vehet az irányított leugrásokban, illetve ha szükséges segítünk a kerülő mászásokban.

Egyetlen igazi veszély a folyó nyáron ritka, de azért lehetséges áradása lehet, ez esetben az általános részvételi feltételekben rögzítetteknek megfelelően a túravezető kötelessége a résztvevők testi épségének megóvása érdekében a túra lefújása.

Nyáron általában kicsi a vízállás, de a mély mederben a beugrálásokhoz bőséges elegendő a víz a száraz időszakban is.

Kisebb víznél a vízesések mögé jutva élvezhetjük a barlangfülkéket és a csúszdát, nagyobb víz esetében pedig több helyen leugrathatunk hajóinkkal.

Akna veszély

Fontos tudnivaló, hogy ezen a vidéken, a háború során számtalan taposó aknát helyeztek el, amelyek eltávolítása a mai napig nem történt meg teljes mértékben. Az ilyen területeket jól látható táblákkal jelzik, amely figyelmeztetést tényleges veszélyt jelez.

A túra során ilyen veszély nem áll fenn, de autóinkkal haladva útközben látni fogjuk ezeket a figyelmeztető táblákat.

Tudtad?

  • Ezek a folyók hajdani barlangjáratok napvilágra került utódai.

  • A magyar határtól 2 és fél órányira található.
  • A Plitvicei tavak innen mindössze 40 km-re vannak.

  • A tengerpart 1 órányi autóútra van.
  • A közeli Slunj városában a Rastoke vízesés komplexum egy felfedezetlen mesevilág.